Reklama
 
Blog | František Černín

Síla smíření

Jak Brňané vyhráli druhou světovou válku

 

Zastupitelé za ANO, KDU-ČSL, zelené, Žít Brno a TOP 09 schválili Deklaraci smíření, ve které se Brno omlouvá za násilí spáchané na Němcích v květnu 1945 a odmítá princip kolektivní viny. Je skvělé, že v Brně si připomínáme konec války jako Rok smíření. Neslavíme vítězství nad věčným Němcem. Nepořádáme vojenské přehlídky, na kterých bychom se utvrzovali v tom, že tak jak jsme porazili nepřítele kdysi, tak jej rozdrtíme i nyní. Nechceme už nenávidět, ale žít společně. Chceme žít ve společnosti, která je dostatečně sebevědomá na to, aby se omluvila.

Hejtman Hašek to bohužel doposud nepochopil a na svém facebooku píše, že politika by neměla ohýbat historii. V tom má jistě pravdu a proto je správné si uvědomit, že spáchané zlo není možné omluvit jiným zlem. Lze jej pochopit, ale nelze jej obhajovat nebo před ním zavírat oči.

Pan Hašek se také ptá: „Kdo se omluvil za vyhnani Cechu na podzim 1938 na jizni Morave, za tisice popravenych odbojaru v Kounicovych kolejich,za transportovane a zavrazdene Zidy a Romy z Brna,za arizovany majetek??? “ Pevně věřím, že se pouze po vzoru nejslavnějšího hrdiny z knih jeho jmenovce jaroslava  staví hloupým. Nejde mi na rozum, že by bývalý místopředseda sociální demokracie a nejvýše postavený muž v kraji nevěděl, že se představitelé Německa omluvili za hrůzy druhé světové války již mnohokrát a stále se omlouvají.

Reklama

Chce se snad pan Hašek spolu se zastupiteli ČSSD a ODS připojit k výrokům komunisty Jiřího Hráčka?

„V roce 1945 jsme sudetským Němcům splnili to, co přece vždy
chtěli, vrátili jsme je do říše. Řeči o tom, jak „hrozně trpěli“ a kolik
jich bylo v květnu 1945 „brutálně“ zabito, jsou směšné. V době
Protektorátu Čechy a Morava bylo pozabíjeno přes 365 tisíc Čechů,
Moravanů a Slezanů, takže se dá říct, že jsme se k Němcům
na konci války zachovali ještě velice mírně. V Pohořelicích se jim
také nic strašného nedělo a ty různé nemoci, jako tyfus nebo
úplavice, byly v době války naprosto běžné.

(Jiří Hráček http://www.kscm-brno.cz/storage/Echo_04_2015.pdf )

Hráček i Hašek interpretují konec války ve starých škatulkách odplaty. Omluva nezpochybňuje násilí na Češích, Židech či Romech. Omluva je vítězstvím lidskosti nad brutálním násilím. V Brně jsme konečně vyhráli druhou světovou válku 19.5. 2015.