Reklama
 
Blog | František Černín

Pravda už není. Je to politický boj.

Politika se může ve své patologické formě proměnit v nemoc, která svému hostiteli zcela rozloží schopnost interpretovat svět kolem sebe.

Pondělní Reportéři ČT přinesli zprávu o podivném spojení pana Dědice s politiky v Moravskoslezském kraji. Bez pana Dědice se neobešlo nic. S panem Dědicem se konzultovalo, kdo má stát v čele městských či krajských firem a pan Dědic zaměstnával i paní manželku hejtmana Nováka. Byl to jistě prima chlap, protože kdyby nebyl, jistě by si s ním sympaťák Novák nevolal třináctkrát denně. Prima chlap měl v bytě spoustu milionů, které se mu tam ocitly a teď je u soudu, protože policisté mají podezření, že jsou špinavé a ošklivé a pocházejí kdoví odkud. 

To se někdy stává, že se kamarádite s lidmi, kteří se pak projeví jako lumpové. Pan hejtman Novák se chce k případu, který naznačuje, že je v dané věci namočen, vyjadřovat pouze v přímém přenosu, protože to tak má asi rád. Je to sice hloupá, ale zajisté originální výmluva. Předseda strany Bohuslav Sobotka se odpovědi také vyhýbá a zatím se tváří, že se to celé týká jen pana Dědice. Jeroným Tejc se schovává za policejní vyšetřování, jakoby pouze ono mělo být arbitrem dobrých mravů. 

Pomyslnou korunu celému případu však nasadil známý humorista Hašek, známý též jako zachránce Vělkých cen, milovník hradních punčů a smutný klaun televizních interview. Hašek pro lidovky.cz prohlásil: „Nebudu komentovat kvazisenzační informace některých médií. Je před sjezdem ČSSD a blíží se krajské volby. Souvislost s nynější medializací nevidí jen slepý.“ 

Reklama

Slepota, o které mluví hejtman Hašek, je však jinde. Usadila se v očích a myslích dlouholetých politiků, kteří neustáli své politické angažmá, což jim narušilo jejich základní kognitivní funkce. Tito lidé bohužel ztratili soudnost. Jak jsme viděli u pana Haška po sněmovních volbách, pravda má cenu pouze, pokud něco přinese. Veškerá lidská činnost se pro ně stala politikou. Stačí se podívat na profily některých politiků na sociálních sítích, kde své potenciální voliči zásobují nepřeberným množstvím fotek ze soukromého života, protože i děti a rodina mohou přihrát nějaký ten hlas. (Pevně doufám, že jsem teď mnohé obvinil neprávem.)

 Moc v jejich pohledu neslouží k prosazení dobrých myšlenek a odpovědnému spravování společných věcí, ale k tomu, aby se podařilo vyhrát další volby. Peníze, které mají pod kontrolou jsou určeny mimo jiné k tomu, aby se z nich uživila strana nebo aspoň oni sami.

Hejtmana Haška neodsuzujme, že v odhalené nepravosti vidí pouze politický boj. Nemůže jinak. Jsem přesvědčen, že jeho postoj je autentický a že si skutečně myslí, že redaktoři ČT se snaží ovlivnit sjezd a krajské volby. Stejně tak i Zeman a jeho Ovčáček vidí za jakoukoli kritikou účelovou snahu zbavit prezidenta vlivu. Svět pro tyto pány ztratil přirozené barvy. Je mi jich spíš líto, protože musí žít velmi smutný život. 

Neměli bychom se na ně zlobit, ale měl bychom jim dopřát odpočinku a odstavit je od zdroje jejich nemoci. V Brně již léčebnou kůru prodělává Roman Onderka a já věřím, že je šťastnější.